Pločevinasta kritina – sodobna, trpežna, lahka

Pločevinasta kritina je primerna za strehe, nadstrešnice in nadstreške. Za zasebne, javne in industrijske objekte. Preverite njene prednosti.

Pločevinasta kritina – sodobna, trpežna, lahka

Pločevinasta kritina že dolgo ni več le domena industrijskih objektov in športnih dvoran. Zaradi svojih prednosti se veliko uporablja v sodobni arhitekturi bivalnih objektov, javnih zgradb in pomožnih objektov, kot so nadstrešnice in nadstreški. Preverite, katere so tiste lastnosti, zaradi katerih se ta vrsta kritine vse več uporablja, pa tudi, na katerem območju v Sloveniji jo redkeje srečamo.

Pločevinasto kritino odlikuje nizka teža

Nizka teža pomeni, da pločevinasta kritina statično manj obremeni ostrešje in zgradbo. Zaradi tega je lahko konstrukcija ostrešja lažja, kar zniža strošek gradnje in omogoči večjo svobodo arhitekturnega izraza.

Le v enem primeru se nižja teža kritine lahko izkaže za manj ugodno. Govorimo o geografskih območjih s pogostim močnim in sunkovitim vetrom, kot je v Sloveniji območje Vipavske doline in Krasa z močnimi sunki burje. Tudi tam je sicer mogoča vgradnja pločevinaste strehe, a dodatne ojačitve in pritrjevanje lahko izničijo finančni prihranek.

Trpežnost pločevine

Pločevina je sicer ob ustrezni vgradnji glede na pričakovane vremenske pojave izredno odporna in trpežna. Do živega ji ne pridejo niti sneg, močne padavine in veter, kar dokazuje uporaba pločevinastih kritin na kočah in bivakih v visokogorju.

Strah pred rjavenjem je odveč. Sodobne kritine so protikorozijsko zaščitene s cinkanjem in nato še prevlečene z barvnim slojem.

Minimalno vzdrževanje

Streha, izdelana iz pločevinastih plošč, zahteva minimalno količino vzdrževanja – po večini le periodične kontrolne preglede. Ob pravilno izvedeni vgradnji znaša življenjska doba pločevinaste strehe več desetletij.

Pri svetlejših barvah – npr. beli ali svetlo sivi – se lahko iz estetskih razlogov po potrebi izvede čiščenje z visokotlačnim čistilnikom in namenskim detergentom.

(Skoraj) neomejene arhitekturne možnosti

Redko katera druga vrsta kritine nudi arhitektu toliko svobode pri oblikovanju objekta in njegove strehe – tako v smislu oblike kot tudi barve. Pločevino je mogoče kriviti, rezati in spajati na najrazličnejše načine, obširna barvna paleta po barvni lestvici RAL pa omogoča popolno prilagajanje zahtevam OPPN in željam investitorja.

Z izbiro reliefa, teksture in barve lahko dosežemo tako urbano sodoben kot tudi tradicionalnejši videz, primeren za podeželjska okolja ali območja s posebnimi zahtevami, kot so naravni in krajinski parki.

Zelo primerna je tudi za izvedbo ravnih streh in enokapnic z majhnim naklonom.

Hitra, enostavna in čista vgradnja

Čas je denar, zato je eden od vidikov pri izbiri strešne kritine tudi hitrost in enostavnost vgradnje.

Pločevinasto kritino izurjeni krovci-ključavničarji namestijo v izjemno kratkem času. Pri novogradnjah to pomeni, da so prej »pod streho«, pri adaptacijah oziroma zamenjavah kritine pa je objekt manj časa razkrit in s tem izpostavljen vremenskim vplivom.

Pločevinasta kritina je ekološka

Vidik, ki ga v času vedno večje okoljske ozaveščenosti negre spregledati – pločevinasto kritino je mogoče v celoti reciklirati, hkrati pa se povečuje tudi delež reciklirane pločevine, ki se uporablja zaizdelavo nove kritine.

K zniževanju okoljskega odtisa dodatno pripomoreta tudi že omenjena trpežnost pločevinaste kritine in njena dolga življenjska doba.

Obrnite se na strokovnjake

Za več informacij o pločevinastih kritinah, svetovanje pri izbiri in izvedbi, cene ter informativno ponudbo se obrnite na naše strokovnjake na številki +386 2 788 01 70 ali nam pišite na info@meltal.si.

Prenesi svoj bon