Kako dobra izbira so ravne strehe?

Preverite, kaj je dobro vedeti, če si želite ravne strehe. Poglejte, kaj o ravnih strehah ne drži in katere so njihove prednosti.

Starejši gradbeniki radi stresejo iz rokava, da obstajata dve vrsti ravnih streh – takšne, ki puščajo in takšne, ki še bodo puščale. Vsekakor so mnenja o ravnih strehah lahko zelo nasprotujoča, zato želimo razbiti nekaj najpogostejših mitov, ki zahvaljujoč sodobni tehnologiji in visokotehnološki izvedbi ne držijo več.

Mit številka 1: Ravne strehe prej ali slej začnejo puščati

Pri ravni strehi se slabi materiali ali napake v izvedbi pokažejo hitreje. Vendar to ne pomeni, da bo vsaka ravna streha puščala. Zamakanje se lahko pojavi ob uporabi nekakovostnih materialov, ki se pod vplivom zunanjih dejavnikov hitreje obrabijo, še bolj pa zaradi nepravilne, nekakovostne ali nenatančne izvedbe. Zato je za ravno streho še posebej pomembno izbrati izkušenega izvajalca z bogatim seznamom referenc.

Če so uporabljeni materiali kakovostni, izvedba pa brezhibna, bojazni, da bi ravna streha zamakala, ni. Seveda pa tudi takšna streha, tako kot vsaka, zahteva občasno pregledovanje in redno vzdrževanje, kamor sodi tudi čiščenje odtokov in žlebov.

Mit številka 2: Ravna streha je problematična v primeru snega

Sneg za ravno streho ni težava, saj se ustrezne statične obremenitve ostrešja in kritine predvidi že v fazi projektiranja. Skrb, da bi streha klonila pod težo snega in ledu, je zato odveč. Ravna streha je v zimskem času lahko celo prednost, saj ne predstavlja nevarnosti za zdrs snega na mimoidoče.

Mit številka 3: Večje toplotne izgube pozimi in segrevanje poleti

Vsako sodobno izvedeno ostrejše je ne glede na naklon toplotno izolirano. Če smo matematično natančni, je površina ravne strehe celo manjša od površine klasične dvokapnice, kar pomeni manjše toplotne izgube pozimi in manjšo s soncem obsevano površino poleti.

Prednosti ravnih streh

Kakovostno izvedene ravne strehe imajo lahko mnoge prednosti v primerjavi z dvo- ali večkapnico. Oglejmo si nekatere najbolj izrazite.

1. Odpornost na ekstremne vremenske razmere

Pravilno in kakovostno izvedena ravna streha zelo uspešno kljubuje močnemu vetru, toči in nalivom. Ob viharnem vetru nanjo deluje manjši podtlak, zato je manjša nevarnost, da bi sunki vetra dvignili kritino. Pri izvedbi brez napušča ali z minimalnim napuščem pa se tveganje še dodatno zmanjša.

2. Izkoriščenost prostora

Podstrešje je v primeru ravne strehe pravzaprav čisto običajno nadstropje, saj streha ne odžira prostora in stojne višine, kar pomeni mnogo večjo izkoriščenost prostora.

Prenesi svoj bon