Dvoriščna drsna vrata – 5 stvari, ki jih morate upoštevati

Ko izbirate dvoriščna drsna vrata, si oglejte seznam stvari, ki jih morate pri tem upoštevati. Vsi vam tega morda ne bodo povedali.

Drsna vrata so najbolj praktičen način za omejevanje vstopa na domače dvorišče. Zaradi drsnega odpiranja ne odžirajo dragocenega prostora ter ne ovirajo gibanja po dvorišču. Preverite 5 stvari, ki jih je treba upoštevati pri izbiri dvoriščnih drsnih vrat.

1. Ravnost oziroma nagnjenost terena

Drsna dvoriščna vrata zahtevajo čim bolj raven teren v smeri njihovega odpiranja. Če so sama vrata široka 4 metre, potrebujete v smeri njihovega odpiranja (levo ali desno od vhoda) še dodatne 4 metre ravnega prostora, kamor se bodo vrata ob odpiranju umaknila.

Rahel prečni naklon dovozne poti ali dvorišča – običajno za odvodnjavanje – je sicer dopusten, večji naklon pa bo pomenil, da bo pri zaprtih vratih pod njimi lahko zevala nekoliko večja odprtina.

V primeru prečnega naklona je nujno izbrati izvedbo brez talne tirnice, torej drsna vrata, ki v celoti slonijo na vodilih.

2. Širina dvoriščnih drsnih vrat

Širina dvoriščnih drsnih vrat je, kot že omenjeno, pogojena s prostorom, ki je na voljo za njihovo odpiranje. Poleg tega je dobro upoštevati še:

  • Dvoriščna vrata naj bodo dovolj široka, da omogočajo nemoten uvoz in izvoz vozil. Pri tem računajte tudi na dostopnost za večja komunalna in druga tovorna vozila. Priporočeno je, da znaša širina vrat vsaj 3 metre.
  • Pri izbiri širine naj vas ne vodi želja po varčevanju. Že res, da boste za ožja vrata odšteli nekoliko manj, toda hkrati imejte v mislih, da jih kupujete za več desetletij. Razmislite in tudi poskusite, kako enostavno (ali zahtevno) bo z avtomobilom zapeljati na vaše dvorišče skozi različno široka vrata – širino enostavno simulirajte z dvema pokonci postavljenima lesenima palicama.

3. Ne pozabite na vrata za prehod oseb

Ko načrtujete dvoriščna drsna vrata, ne pozabite še na dodatna krilna vrata za prehod oseb. Ta so lahko neposredno ob drsnih vratih, lahko pa tudi na drugem mestu. Marsikdo se odloči celo za dvoje tovrstnih vrat, odvisno seveda od velikosti parcele, dostopnih poti in vsakodnevnih potreb.

4. Električna in komunikacijska napeljava

Čeprav obstajajo tudi dvoriščna drsna vrata na ročni pogon, si seveda ne želite, da bi morali vsakokrat izstopati iz avtomobila ter jih odpirati in zapirati na roke. Zato je treba na mestu vgradnje zagotoviti električno napajanje 230 V za pogon motorja in delovanje krmilne elektronike. Če želite imeti tudi možnost upravljanja z dvoriščnimi vrati prek pametnega telefona ali morda namestiti celo kamero in pametni domofon, do vhoda na dvorišče pripeljite tudi UTP ali optični kabel za komunikacijsko povezavo. 

5. Višina, oblika in izvedba

Višina in oblika dvoriščnih drsnih vrat sta v veliki meri odvisna od tega, kaj želite z vrati doseči. Nižja vrata nudijo osnovno raven varnosti, višja vrata z zaprto konstrukcijo pa bolje ščitijo tako pred radovednimi pogledi kot tudi nepovabljenimi gosti.

Ko gre za izvedbo, se največ uporabnikov odloča med panelnimi ali kovanimi drsnimi vrati. Izbira je v veliki meri stvar osebnega okusa, arhitekture, okolja ter razpoložljivega proračuna. Vrata, izdelana iz kovanih elementov, nudijo pridih elegance in prestiža, medtem ko lahko pri panelnih drsnih vratih izbirate med brezčasno klasiko ali sodobno obliko, ki se poda moderni in urbani arhitekturi.

Obrnite se na strokovnjake za dvoriščna vrata

Za več informacij o dvoriščnih drsnih vratih, svetovanje pri izbiri in izvedbi, cene ter informativno ponudbo se obrnite na naše strokovnjake na številki +386 2 788 01 70 ali nam pišite na info@meltal.si.

Prenesi svoj bon